מחקרים מראים שיש קשר הדוק בין סביבת העבודה הפיזית לבין יעילות העבודה, איכות חיי העובדים, אופן התפקוד של הארגון והשגת מטרותיו. נשמע הגיוני לגמרי.
אבל מה זה אומר באמת? ומה הקשר בין עיצוב לבין יעילות העובדים שלכם? עיצוב טוב זה כל הקשר.
1. שקט עובדים פה.
קונספט המשרד הפתוח הפך למועדף אצל 70% מחברות סטארט-אפ, חברות טכנולוגיה וחברות מסורתיות בזכות האמונה שהוא תורם לעבודת צוות וחשיבה יצירתית. בפועל, לא פעם הפרודוקטיביות של עובדים נפגעת בעקבות הסחות דעת, אובדן פרטיות ו... רעש.
איך עיצוב טוב יכול לפתור את בעיית הרעש?
שילוב של סביבת עבודה גמישה המתאימה לסגנונות עבודה מגוונים ומשלבת תחומים פרטיים למחצה, ו/או פרטיים לגמרי, אליהם העובדים יכולים ללכת כדי למנוע הסחות דעת, לקיים פגישה ספונטנית או לנהל שיחה פרטית.
2. ירוק זה לא רק צבע.
עיצוב אקולוגי חוסך באנרגיה וחומר, מונע בזבוז מיותר של כסף והופך את המשרד לנעים יותר לעבודה.
בנוסף לשמירה על איכות הסביבה, חיסכון בהוצאות ושיפור איכות החיים - חברות שמאמצות ערכים "אקולוגיים", הופכות למעסיק אטרקטיבי יותר. עובדים אוהבים לעבוד בחברות שערכיהן תואמים את אלה שלהם ושנתפסות כמי שהחלטותיהן העסקיות הן אתיות, חברתיות וסביבתיות.
איך משלבים חשיבה אקולוגית בעיצוב משרד?
שימוש בחומרים טבעיים הגדלים במהירות, ללא השפעה שלילית על הסביבה. במבוק, רטן, שעם, קוקוס, עשב ים, סיבי דקל, כולם חומרים המתחדשים תוך מספר שנים, לעומת עצים שמגיעים לבגרות בין 50-130 שנה ומהווים חלק חשוב במערכת האקולוגית.
שימוש בחומרים ירוקים בעלי תו תקן בינלאומי, לבנייה ירוקה עם עדיפות לחומרים מקומיים.
שימוש ברהיטים הקיימים. אם מחליטים לקנות ריהוט חדש, לבחור ריהוט איכותי מחומרים עמידים בעלי אורך חיים ארוך
ניצול מקסימלי של התאורה הטבעית, בהתייחס לכיוונים והשעות בהם השמש מאירה חלקים מסוימים וכד'
שימוש בנורות חסכוניות (לד)
צביעת הקירות והריהוט בצבעים ידידותיים לסביבה שלא מכילים חומרים מזיקים
שילוב צמחיה לניקוי האוויר במשרד והוספת ירוק לחלל.
3. ויהי אור.
תאורה לא נכונה עלולה להקשות על הריכוז, לגרום למצב רוח ירוד, עייפות, וכאבי ראש. בטווח הרחוק אף לפגוע בכושר הראייה. מעבר לשימוש הפונקציונלי והיעיל של התאורה בחלל, כדאי להשקיע מחשבה באופן שבו מייצרים חלל אינטגרלי ושלם, בו התאורה משלימה את הקו העיצובי של המשרד. תכנון נכון של התאורה במשרד שם דגש על:
וויסות התאורה הטבעית בחלל – תאורה טבעית נעימה יותר מתאורה מלאכותית, אך היא משתנה בתדירות גבוהה, אפשר לעשות בה שימוש אך לא לסמוך רק עליה. כדאי ליצור פתרונות הצללה, שימנעו מקרני השמש החודרות ליצור השתקפות על גבי המסכים, ולסנוור את העובדים.
להימנע מסנוור ובוהק בתאורה המלאכותית – יש לבחור בגוף תאורה עם רפפה שתורמת לפיזור מווסת ומונעת סנוור. בנוסף, יש למקם את גופי התאורה שמעל עמדת המחשב בגובה ובכיוון מותאם לצג המחשב כך שלא ישתקפו בו ויסנוורו.
גוון האור – כדאי לבחור גוון אור אחיד בכל שטח המשרד, כזה שידמה בצורה הטובה ביותר "אור יום", וישקף בצורה האמינה ביותר את צבעי האנשים והאלמנטים בחלל.
פיזור אחיד ומספק של תאורה – כדאי שלב בין תאורה מרכזית ש"תשטוף" את החלל לבין תאורה מקומית שתיתן מענה לפונקציה ספציפית באזור ייעודי.
התאמה למבנה ההנדסי – משרדים רבים עובדים בשיטה של חלל פתוח לכן מפזרים את התאורה באופן שווה ובעצמה אחידה.
4. קצת פרטיות בבקשה.
העדר פרטיות בחלל עבודה יכול להשפיע לרעה על שביעות רצונם ואף על הפרודוקטיביות שלהם. כשחדרי העובדים הם חדרים פרטיים (עד 2-3 עובדים), יותר קל להשיג פרטיות מאשר עמדות עבודה בחלל פתוח ועדיין ניתן לשפר את מדד הפרטיות בעיצוב בחללים פרטיים ומשותפים:
להשתדל להימנע ממצב בו עובד יושב עם הגב לכיוון המעבר/דלת/חלון
שמירה על מרחקים סבירים ומעברים נוחים. כדאי לשמור על מרחק מינימאלי של 130-150 ס"מ בין שני עובדים סמוכים
הצבת השולחנות בכיוונים שונים/הפוכים/ניצבים האחד לשני, לצמצום טווח הראיה למסך המחשב האישי של העובדים.
בחלל פתוח כדאי להוסיף חציצה בין עמדות העבודה. לגובה החציצה משמעות רבה מכיוון שחציצה גבוה מידי תפגע בתקשורת בין העובדים ותעמיס על החלל. מחיצה אטומה בגובה של 30 ס"מ מאפשרת עבודה דינמית, ושיתוף פעולה. לעומתה, מחיצה גבוהה חוסמת את שדה הראיה ומפריעה לתקשורת.
תכנון אופטימלי של חללים פתוחים נעשה כאשר לצד עמדות העבודה הפתוחות, ישנן עמדות עבודה פרטיות המאפשרות שיחות אישיות של העובד בנייד או עם עובדים אחרים, כמו גם עבודה בשקט ריכוז וללא הפרעות.
מקומות אחסון לחפציו האישים של כול עובד.
5. באופן ציבורי.
עיצוב משרדים כולל גם את האזורים הציבוריים.
בנוסף לשמירה על הקו העיצובי הנבחר, כדאי להשקיע מחשבה במיקום החללים השונים ובמעבר אליהם. מיקום נכון של האזורים הציבוריים מייעל את עסק ברמה התפעולית, מיתוג החברה וחווית המשתמש.
לדוגמה, אורח שמגיע לפגישה עסקית או לראיון בחברה, יבקר בחדר של המראיין שלו או בחדר הישיבות, במטבחון ואולי בשירותים. המסלול שלו מעצב את תפיסתו לגבי מקום העבודה ומשפיע על החלטתו להמשך קשריו עם החברה.
עיצוב החללים המשותפים הוא הזדמנות להעביר את ערכי החברה באופן לא מילולי.
ערך של שקיפות בבית השקעות ניתן להעביר כאשר המבקר חולף על פני הדסק של יועצי ההשקעות ועל פני חדרי הישיבות ומרגיש שהוא "מציץ" פנימה בחופשיות.
לעומת זאת, בחברה של עיצוב אתרים, מעבר דרך האופן ספייס, דרך המסכים של המעצבים תהיה לא נכונה. מעבר לכך שעבודתם מצריכה ריכוז ושקט, הלקוח יכול להיחשף לפרויקט שנמצא בתהליך עבודה. להעיר הערות. להפריע. מעבר לכך שהחברה צריכה לשמור על הפרטיות של לקוחותיה.
זהו.
עכשיו אפשר להתחיל לעבוד.
Comments